Back
UNStudio refurbishes the Hanwha HQ inside and out, while the building remains fully occupied - Scale Architectural and Design Magazine

Retrofitting Redefined by UNStudio

UNStudio refurbishes the Hanwha HQ inside and out, while the building remains fully occupied.

With the re-modelling of the Hanwha headquarters building in Seoul by UNStudio re-modelling the headquarters of the world’s market leader in solar panels has been modernized to meet the most up to date sustainability requirements. Based on environmental considerations, a conscious decision was made to remodel the existing building, rather than to go in for demolition and new build.

By way of an efficient construction method, UNStudio and Hanwha were able to ensure that the employees could continue to work in the building throughout the renovation. The result of this ‘remodelling in place’ is a building with a healthy indoor climate, an extremely flexible programme and a completely new, energy-generating facade with integrated solar panels. As such, the building now also effectively expresses the identity and ambitions of the Hanwha Group.

The retrofit of the office tower incorporates the remodelling of the facade, the interior of the common spaces, lobbies, meeting levels, auditorium and executive areas, along with the redesign of the landscaping.

Located on the Cheonggyecheon in Seoul, the 57,696 square metre headquarter building was seen to no longer reflect Hanwha as one of the leading environmental technology providers in the world. For the competition to remodel the tower, UNStudio teamed with Arup (sustainability and facade consultant) and Loos van Vliet (landscape designer). Following the selection of the competition design, agLicht joined as lighting consultant.

“The existing facade consisted of horizontal bands of opaque panelling and single layers of dark glass. In the remodelling, this is replaced by clear insulated glass and aluminium framing,” says Ben van Berkel, who heads the UNstudio.
The retrofit of the facade and the interiors was carried out while the building remained fully occupied and functional, thus enabling the company to remain working in the building throughout the construction period. In order to enable this, three floors were refurbished at a time, in both the interior and on the facade.

Electing to choose a construction method that would have minimal impact on both the operation of the company and on the environment, serves as a good example for all stakeholders in the construction process to consider alternative parameters and sustainable measures that can be introduced when retrofitting existing buildings.
Addressing the request that the design be guided by the surroundings, influenced by nature and driven by the environment, UNStudio developed an integrated responsive facade concept which improves the indoor climate of the existing building and reacts to both the programme distribution and the location.

The basis for the facade expression is to achieve an effect of variety, irregularity and intricacy throughout. This expression is informed by the sun and orientation factors, as well as the programme: by varying the placement of the facade panels a variety of programme-related openings are created.

In the design for the Hanwha headquarter building the north facade opens to enable day lighting within the building, but becomes more opaque on the south facade, where the sun would otherwise have too much impact on the heat load of the building. Openings within the facade are further related to the views: opening up where views are possible, but becoming more compact on the side adjacent to the nearby buildings.
Direct solar impact on the building is reduced by shading which is provided by angling the glazing away from direct sunlight, while the upper portion of the south facade is angled to receive direct sunlight.
PV cells are placed on the opaque panels on the south / southeast facade at the open zones where there is an optimal amount of direct sunlight. Furthermore, PV panels are angled in the areas of the facade where energy from the sun can best be harvested.

“The fluid design of the plaza landscape encourages people to enter from all sides, while the multifunctional planters not only serve as a wayfinding element, but also provide customized seating areas. The different zones within the landscape can be used for a range of activities, from more private relaxation to larger scale gatherings.,” explains the architects.

Interior Concept

In UNStudio’s concept a subtle colour scheme is combined with wooden furnishing and, in both the north and the south entrance lobbies, a coffee corner creates the possibility for social interaction and exchange.

UNStudio refurbishes the Hanwha HQ inside and out, while the building remains fully occupied - Scale Architectural and Design MagazineUNStudio refurbishes the Hanwha HQ inside and out, while the building remains fully occupied - Scale Architectural and Design MagazineThe increased floor to ceiling height of the lobbies is emphasized through the new facade design by increasing the daylight entering the lobby areas and creating visual connections between the outside plazas and both lobbies.
At the lift lobbies, intuitive guidance through interior design elements and integrated lighting seamlessly connects the common areas and hallways at all office levels.

UNStudio refurbishes the Hanwha HQ inside and out, while the building remains fully occupied - Scale Architectural and Design MagazineUNStudio refurbishes the Hanwha HQ inside and out, while the building remains fully occupied - Scale Architectural and Design MagazineThis linkage between lift lobbies and the common reception areas and hallways creates a common identity at the different levels, yet enables flexibility in the workspaces and the allocation of different type/sizes of offices, both now and for the future.

The wayfinding strategy continues through to the meeting rooms, creating spaces enclosed by glass, with different degrees of transparency to create enough privacy but also create enough translucency to guarantee well-lit meeting spaces.  Thee wall cladding in the auditorium is designed to ensure good acoustics, while animated lighting and different settings enable the atmosphere to be adjusted as required for different events.The collective spaces serve all the employees of Hanwha, bringing together the different departments and providing informal spaces for social gathering with high spatial and material qualities.

UNStudio refurbishes the Hanwha HQ inside and out, while the building remains fully occupied - Scale Architectural and Design Magazine

The 28th floor restaurant is a space of rest, relaxation and nourishment. Warm wood tones, natural materials and green planting create spaces where the employees of the headquarter building can come to recharge and rejuvenate. The restaurant is divided into multiple zones each catering to different types of cuisines and dining.

UNStudio refurbishes the Hanwha HQ inside and out, while the building remains fully occupied - Scale Architectural and Design Magazine“Colour accents found in the textiles and furniture differentiate the multiple zones and give it an individual character. The private dining has a more intimate feel with a darker wood colour palate and intricate lighting details.,” explains Ben van Berkel.

On the executive level, the interior concept combines the guiding principles of wayfinding through lighting and creates within a large corporate office floor, several private and custom designed zones that offer various possibilities for working and meeting in different constellations, from small meetings to focused work, to large boardroom gatherings.

UNStudio refurbishes the Hanwha HQ inside and out, while the building remains fully occupied - Scale Architectural and Design MagazineUNStudio refurbishes the Hanwha HQ inside and out, while the building remains fully occupied - Scale Architectural and Design Magazine

Project Details:

Client: Hanwha Group

Location: Seoul, Korea

Building surface: 57,696 m2 above ground

Building volume: 250,174 m3

Building site: 15,333 m2 Shared Plot

Status: Completed December 2019

UNStudio team: Ben van Berkel, Astrid Piber with Ger Gijzen, Marc Salemink, Sontaya Bluangtook and Martin Zangerl, Hyoseon Park, Gabriele Decandia, Andrea Wong, Daniele de Benedictis, Luke Tan, Jooyoun Yoon, Nina Soltani, Albert Gnodde, Shuang Zhang, Yi-Ju Tseng, Alberto Martinez, Philip Knauf

Local consultant and executive architect:

Gansam Partners

Consultants:

Landscape consultant and designer: Loos van Vliet, Haarlem
Facade and sustainability consultant: ARUP Hong Kong
Lighting consultant interior and facade: AG Licht, Cologne

UNStudio refurbishes the Hanwha HQ inside and out, while the building remains fully occupied - Scale Architectural and Design MagazineUNStudio refurbishes the Hanwha HQ inside and out, while the building remains fully occupied - Scale Architectural and Design MagazineUNStudio refurbishes the Hanwha HQ inside and out, while the building remains fully occupied - Scale Architectural and Design Magazine
All images courtesy UNstudio

Post a Comment