Back
Apple Marina Bay Sands is the result of a close collaboration between Apple’s design teams and the integrated engineering and design team at Foster + Partners - Scale Architectural and Design Magazine

The Apple Marina Bay Sands Shimmers over Singapore Bay

Recently opened to the public, the design of the Apple Marina Bay Sands is the result of a close collaboration between Apple’s design teams and the integrated engineering and design team at Foster + Partners.

Apple Marina Bay Sands is the result of a close collaboration between Apple’s design teams and the integrated engineering and design team at Foster + Partners - Scale Architectural and Design MagazineThe 30-metre-diameter structure is a fully glazed dome with a black glass base, with a semi-opaque oculus at the top of the dome creating a magical ephemeral effect on the entire structure.

Apple Marina Bay Sands is the result of a close collaboration between Apple’s design teams and the integrated engineering and design team at Foster + Partners - Scale Architectural and Design MagazineDavid Summerfield, Foster + Partners said, “Apple Marina Bay Sands is all about the delicate interplay between transparency and shade. The structure dissolves the boundary between the inside and outside, creating a minimal platform that floats gently in the water, looking out over the bay and the spectacular Singapore skyline.”

Structurally, the dome acts as a hybrid steel and glass shell, where the grid of steel sections support the weight of the glass and shading, and the curved structural glass panels restrain the steel elements laterally and stiffen the overall form against lateral loads. Integrated solar shading devices keep the interior cool. Each of the 114 panels of glass is carefully selected to meet glazing indices as prescribed by BCA Green Mark, Singapore’s own sustainability rating system.

Apple Marina Bay Sands is the result of a close collaboration between Apple’s design teams and the integrated engineering and design team at Foster + Partners - Scale Architectural and Design Magazine

Each of the multifunctional concentric light sunshade rings reduces in size as they progress towards the top of the building, providing acoustic absorption for the store. The rings diffuse and reflect daylight to the baffle above, creating a magical effect and dematerializing the structure. At the top, a semi-opaque oculus provides a dramatic shaft of light that travels through space, reminiscent of the famous Pantheon in Rome.

Apple Marina Bay Sands is the result of a close collaboration between Apple’s design teams and the integrated engineering and design team at Foster + Partners - Scale Architectural and Design MagazineStefan Behling, Foster + Partners said, “The dome appears ephemeral. The effect is very calming, and the changing intensity and colour of the light are mesmerising. It is not only a celebration of Apple’s incredible products but a celebration of light.”

Apple Marina Bay Sands is the result of a close collaboration between Apple’s design teams and the integrated engineering and design team at Foster + Partners - Scale Architectural and Design MagazineThe store can be entered through The Shoppes at Marina Bay Sands via a beautifully curved stone entrance, flanked by Apple’s signature Avenue display on either side of a45-meter long and 7.6-metre wide space. This leads directly to a set of dramatic escalators that take visitors on a “kaleidoscopic” journey to the heart of the spectacular domed space. This contrasting transition from the heart of the retail centre to the Appledore offers the customer a dramatic and exhilarating experience. It culminates with spectacular views across the bay and towards the city.

Apple Marina Bay Sands is the result of a close collaboration between Apple’s design teams and the integrated engineering and design team at Foster + Partners - Scale Architectural and Design MagazineApple Marina Bay Sands is the result of a close collaboration between Apple’s design teams and the integrated engineering and design team at Foster + Partners - Scale Architectural and Design MagazineDuring the day, the dome reflects the colours of the surrounding water and sky, while in the evening the subtle interior lighting provides a warm glow and enhances everyone’s experience of Singapore’sspectacular skyline.

Post a Comment