Back
Parc de la Distance is a park by studio Precht - Scale Architectural and Design Magazine

The Park for Lockdown

Vienna-based design firm Studio Precht designs a park that keeps to the guidelines of physical distancing while being a source of inspiration with its proximity to nature.

Parc de la Distance is a park by studio Precht - Scale Architectural and Design MagazineDuring the pandemic many public parks and gardens closed to keep with the rules of physical distancing. The design firm Studio Precht based from the mountains in Vienna, designs a park keeping physical distancing as a design guideline.

Parc de la Distance is a park by studio Precht - Scale Architectural and Design Magazine

“All famous parks like Schönbrunn or Belvedere closed their gates and residents had to use streets and alleys to stretch their legs.  But how would a park look that introduces the rules of physical distancing as a design-guideline,” ask Chris Precht. Their design solution was a park dubbed ‘Park de la Distance’ that encourages physical distance and paradoxically, the design is shaped by the human touch: a fingerprint.

Parc de la Distance is a park by studio Precht - Scale Architectural and Design Magazine

“Like a fingerprint, parallel lanes guide visitors through the undulating landscape. Every lane has a gateway on the entrance and exit, which indicates if the path is occupied or free to stroll. The lanes are distanced 240cm from each other and have a 90cm wide hedge as a division. Along their path, people walk on reddish granite gravel. Although people are visually separated most of the time, they might hear footsteps on the pebbles from the neighbouring paths,” he explains.

Each individual journey is about 600m long. The height of the planters varies along this journey and give different levels to the hedges throughout the park. Sometimes visitors are fully immersed by nature, other times they emerge over the hedge and can see across the garden. But at all times, they keep a safe physical distance to each other.

RELATED  The Plastique Protection

Like the wavy patterns of a Japanese zen-garden, the paths slowly spiral towards a center, where fountains are placed. These symbolize a source of life and inner balance. From the center, visitors continue to circulate outwards.

Parc de la Distance is a park by studio Precht - Scale Architectural and Design Magazine

“The individual journey takes around 20 minutes and offers something very unique for bustling urban areas: brief time of solitude,” says the designer. “A temporary seclusion from the public. A moment to think, to meditate or just to walk alone through nature.”

Studio Precht (previously known as Penda) strongly believe that the seclusion on summits and forests is not just a source for creativity, but also an essential part of physical and mental health and balance.

Project Details:

PROJECTNAME: Parc de la Distance

PROJECTYEAR: 2020

PROJECTTEAM: Fei Tang Precht, Chris Precht, Andreas Stadlmayer

IMAGE CREDITS: Studio Precht

Post a Comment