Back

Zaha Hadid Architects takes Inspiration from Chinese Architecture

Zaha Hadid Architects is the winner of the design competition to build the second phase of the International Exhibition Centre in Beijing.

The International Exhibition Centre’s new 438,500 sq.m Phase II by Zaha Hadid Architects will significantly expand its exhibition space, enhancing the city’s position as a leading centre of knowledge and international exchange. Located at the core of the International Airport New City in Beijing’s Shunyi District, the centre will welcome local residents as well as visitors from across China and around the world to its comprehensive programme of events.

As the cultural, academic and civic centre of China, Beijing is one of the world’s centres of communication and scientific research. With its own station on Line 15 of the Beijing Subway, the International Exhibition Centre is located next to the city’s Capital International Airport and has grown to become an important venue for conferences, trade fairs and industry expos attended by delegates from across the globe.

Beijing International Exhibition Centre_render by Slashcube.

The integrated relationships between the exhibition halls, conference centre and hotel are echoed in the centre’s composition, arranged as a series of interconnecting lines and geometries that take inspiration from the textures of glazed tubular ceramic tile roofs within traditional Chinese architecture; its copper colour and large recessed windows give further expression to the visually dynamic envelope, according to the architects.

A central north-south axis is the primary connecting space between the east and west exhibition halls; providing functional clarity, maximum flexibility and efficiency as well as defining shared courtyards for informal meetings and relaxation in landscaped gardens, cafes and outdoor public event spaces. Secondary bridges at higher levels add a further layer of connectivity between the centre’s network of facilities.

RELATED  Mies van der Rohe Awards reveals five finalists

Beijing International Airport rendering by Atchain.

With its conference centre and hotel located to the north of the site, the movement of people, goods and vehicles throughout the centre is divided into three separate routes to aid circulation, provide optimal adaptability and avoid disruption to ongoing events.

A composite roof system is designed to insulate the interior environment and provide maximum sound absorption. The roof’s symmetric geometries create an efficient lightweight large span structure to provide a column-free flexible space that can quickly adapt to changes in exhibitions and nature of use; its industrial materiality and scale balanced with its fluid architectural language. Modular fabrication and construction methods will minimise the centre’s construction time, investment and operational costs.

BIA rendering by BrickVisual.

Solar arrays will harvest renewable energy while a smart building management system will adjust the centre’s hybrid ventilation as required, ensuring optimum natural ventilation supported when necessary by high-efficiency HVAC equipment to enhance indoor air quality and further reduce electricity demand. Rainwater collection and greywater recycling will complement the extensive gardens and natural landscaping, while advancements in sustainable building technologies will target minimum embodied carbon and emissions.

Airport rendering by Atchain.

 

PROJECT DATA:

Site Area: 63.74 hectares

Height: 45 m

Gross Floor Area above Grade: 438,500 sq.m

(Exhibition Halls: 346,500 sq.m)

(Conference Centre: 44,000 sq.m)

(Hotel: 48,000 sq.m)

(Basements: 205,200 sq.m)

PROJECT TEAM:

Architect: Zaha Hadid Architects (ZHA)

Design: Patrik Schumacher

ZHA Competition Project Directors: Satoshi Ohashi, Paulo Flores

ZHA Competition Project Associates: Yang Jingwen, Michail Desyllas

ZHA Competition Project Leader: Di Ding

RELATED  The Historic Sliver Lecture from Vienna goes Live

CONSORTIUM TEAM

Local Architect: BIAD

Urban Planning: AECOM

All Images Courtesy ZHA